Op de motor door Vlaanderen & Frans-Vlaanderen: ontdek de Westhoek!
Zet je helm op, start je motor en laat je meevoeren langs de mooiste wegen van de Westhoek! Deze streek, op de grens van Vlaanderen en Frans-Vlaanderen, biedt alles wat een motorrijder zich kan wensen: glooiende heuvels, schilderachtige dorpjes, kronkelende wegen en adembenemende vergezichten.
Onderweg rijd je door uitgestrekte hopvelden en ontdek je verborgen wijngaarden waar lokale wijnmakers met passie hun vak uitoefenen. De route voert je langs historische sites, stille getuigen van de Groote Oorlog, en nodigt uit tot een tussenstop bij een van de vele monumenten en begraafplaatsen die de rijke geschiedenis van de regio vertellen.
En natuurlijk hoort bij een geslaagde rit een gezellige pauze. In de Westhoek vind je tal van sfeervolle eetadresjes waar je kunt genieten van streeklekkernijen zoals verse kazen, ambachtelijke pâté en smaakvolle bieren uit de lokale brouwerijen. Of je nu kiest voor een charmant café of een knus restaurant met uitzicht op het landschap, de gastvrijheid en het culinaire vakmanschap maken je tussenstop meer dan de moeite waard.
Dus, ben je klaar om de Westhoek op twee wielen te verkennen? Start je motor en laat je verrassen door deze unieke streek vol natuur, geschiedenis en gastronomie!
IJzerfront route
De toeristische autoroute 14-18 verkent het gebied tussen Nieuwpoort, Diksmuide en Koekelare. De route laat je kennis maken met het verhaal van de onderwaterzetting tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ook de Duitse bezetting aan de andere kant van het front in Diksmuide en Koekelare komt aan bod. Belgische, Duitse en Commonwealth-begraafplaatsen wijzen je, als stille getuigen, op de grote verliezen tijdens de vier oorlogsjaren aan de IJzer.
Frontleven
De ‘Frontleven’-autoroute verkent het frontgebied tussen Poperinge en Heuvelland en vertelt onder meer het verhaal van de stad achter het front (Poperinge), van de Slag om de Kemmelberg en de Mijnenslag van 1917 in Mesen-Wijtschate.
Niemandsland
De route volgt het wisselend strijdtoneel tussen de geallieerde en de vijandelijke sector. Op 22 april 1915 wordt voor het eerst chloorgas ingezet. In Langemark ontstaat de mythe van Duitse jongeren die zich opofferen voor het vaderland. Tijdens het Eindoffensief veroveren Belgische soldaten het Vrijbos in Houthulst. Diksmuide blijft gedurende de oorlog een gevaarlijke frontsector. Voor de Vlaamse oud-strijder groeit de bedevaartweide uit tot een herdenkingsoord. De autoroute ‘Niemandsland’ (68 km), bewegwijzerd met zeshoekige borden, brengt je naar al deze sites.
De ‘Pionier’-autoroute is de vierde toeristische autoroute 14-18 in een reeks van zes. Deze
route verkent vooral de Duitse frontstreek 1914-1918. Vandaag vormt deze regio een grensoverschrijdend gebied met Frankrijk, Wallonië en Vlaanderen. Tijdens de oorlog zijn er geen grenzen. Het Vlaamse Wervik en het Franse Wervicq-Sud worden dan één en dezelfde gemeente. Achter dit Duitse front verblijven nogal wat Duitse ‘Pioniere’ of genietroepen. Zij staan in voor de bouw en het onderhoud van loopgraven, bunkers, munitiedepots, veldhospitalen, … Voor de inwoners valt het dagelijkse leven in dit bezet gebied zwaar. Aan de westelijk kant van dit front zijn vooral Britten, Ieren, Australiërs en Nieuw-Zeelanders aan zet.